Måste vi vänta på lönen eller mår alla bättre om vi får lön när vi vill?

|

|

4

minuters läsning

Dela den här artikeln

|

4

minuters läsning

Ordning och reda, pengar på fredag, den 25e, nästa månad. När alla andra delar av våra liv har blivit mer effektiva och tillgängliga har en väsentlig del som påverkar de allra flesta av oss snarare gått åt andra hållet – vår lön! Samtidigt som betalningar och banköverföringar har utvecklats och vi kan använda pengar blixtsnabbt när och var vi vill så får vi fortfarande vänta på lönen som vanligtvis bara betalas ut en gång i månaden. Men nu har den globala revolutionen för flexibel lön som förändrar detta kommit till den svenska marknaden.

Flexibel lön utmanar det traditionella lönesystemet

Att som arbetsgivare erbjuda flexibel lön, eller earned wage access (EWA) och on-demand pay (ODP) som det kallas i internationella sammanhang, som en ekonomisk förmån blir snabbt mer populärt på många marknader runt om i världen. Att anställda över lag vill ha mer flexibilitet känner de flesta arbetsgivare till, och fördelarna är många när anställda får daglig koll på sin lön och möjlighet att ta ut en del av sin lön i takt med att de tjänar den i stället för att behöva vänta till nästa lönedag.

Anställda vill ha mer flexibilitet från sina arbetsgivare och flexibel lön är nästa naturliga steg i den riktningen.

För miljoner svenskar finns det ett stort gap mellan den traditionella löneutbetalningen en gång i månaden och alla kostnader, räkningar och oförutsedda utgifter som behöver täckas löpande i vardagen. 35 % av unga anställda och hela 54 % av låginkomsttagare i Sverige lever lön-till-lön och har svårt att få pengarna att räcka till mellan lönedagar enligt en färsk rapport från Finansinspektionen. Och eftersom det mesta annat man använder finns tillgängligt när man vill och behöver det, exempelvis musik, serier och transporter, så borde väl också dina medarbetares intjänade pengar göra det? Lön utan väntan helt enkelt.

Genom att använda en extern tjänst för flexibel lön är det möjligt för dig som arbetsgivare att kringgå utmaningarna med dyra löneprocesser och erbjuda tillgång till intjänad lön till dina medarbetare utan några större förändringar i din administration eller löneprocess.

Hur fungerar flexibel lön?

Flexibel lön, eller tillgång till intjänad lön, är ett relativt nytt koncept som ger dig som arbetsgivare ett enkelt sätt att erbjuda dina anställda mer kontroll över pengarna de tjänar. Det grundläggande syftet är att ge medarbetare tillgång till lön de redan tjänat in före den ordinarie lönedagen och bryta den traditionella långa lönecykeln.

Många tjänster för flexibel lön samverkar med arbetsgivarens system för tid och lön så att anställda hela tiden får uppdaterad information om arbetad tid och intjänad lön tillsammans med möjligheten att själv styra när de vill få en del av den intjänade lönen utbetald. Lösningen ger dem en ökad flexibilitet i sin ekonomi och eftersom det inte är något lån eller en kredit så finns det inga räntekostnader eller belopp att betala tillbaka vilket sänker den ekonomiska stressen.

Med flexibel lön får anställda både en löpande koll på hur mycket de arbetat och tjänat in samt möjligheten att ta ut en del av den intjänade lönen när de behöver den.

Vanligtvis kommer användarna åt tjänsten för flexibel lön via en app i mobilen där de med några klick kan skaffa sig den koll, eller de pengar, som de behöver för stunden. Eftersom man inte tvingar på en förändring på medarbetarna utan ger dem kontrollen att själva bestämma om, hur och när de vill få sin lön är det väldigt lite friktion i införandet.

En ekonomisk förmån för anställda som även är värdefull för arbetsgivare

Förutom att det inte längre finns några hinder för att lönen fungerar på det här sättet finns många goda effekter med att erbjuda flexibel lön.

Anställda får hjälp att hantera sin ekonomi mellan lönedagar och få tillgång till pengar när de behöver dem och i takt med sina utgifter. Det gör att de blir mindre stressade och mer fokuserade. De får även en starkare koppling mellan arbete och belöning vilket ökar motivationen till arbetet.

Arbetsgivare kan snabbt se hur mer välmående och motiverade medarbetare gör det enklare att fylla scheman, täcka extrapass, öka produktiviteten samt minska både frånvaro och personalomsättning över lag.

Flexibel lön ökar ekonomiskt ansvarstagande

Många tror inte att människor skulle klara av att hantera att få sin lön varje dag, att man inte skulle ta ansvar för sin ekonomi och inte ”ha pengar kvar till räkningarna i slutet av månaden” – men det är precis tvärtom. Studier visar att hela 71 % av yngre anställda spenderar pengar på onödiga saker vid löning just för att man byggt upp en ”hunger” för shopping i väntan på lönedagen.

Lön en gång i månaden skapar en ohälsosam köphets och 71 % av yngre anställda gör onödiga och onödigt dyra inköp på grund av att man väntat länge på att få sina pengar.

paymentsense payday research 2016

Människor har överlag svårt att hantera ”hets”. Jämför bara med att äta en enkel vardagsfrukost hemma i köket med att få en frukostbuffé på hotellet. När det finns mat så äter man, utan några större tankar på senare konsekvenser. På samma sätt är det med pengar, om vi får tillgång till allt i en klump så ”hetshandlar” vi och köper onödiga saker eller onödigt dyra saker. När människor blir ”hög på lön” kommer oundvikligen lusten att spendera trots att man egentligen inte har råd.

Detta bekräftas av andra studier som visar att 22 % spenderar mer än hälften av sin inkomst inom bara 2 dagar efter lönedagen. Inte bara får dessa personer problem med att bygga upp ett sparande och en långsiktig ekonomi, många får allvarliga problem när oväntade utgifter dyker upp mellan lönedagar och det inte finns några pengar kvar för att täcka dem. Då är ofta dyra lån och krediter det enda alternativet. Utöver det finns också underlag för att man gärna spenderar lite extra om det inte är sina egna pengar, vilket gör att tillgång till sin intjänade lön får en direkt bromsande effekt på onödiga utgifter och konsumtionslån.

Mindre väntan på lön är positivt för både företag och medarbetare

Att behöva vänta på en lön som vanligtvis bara kommer en gång i månaden är en föråldrad modell som påverkar dina medarbetare och din verksamhet negativt på fler sätt än du tror. Genom att erbjuda flexibel lön kan du hjälpa dina medarbetare till en mer ansvarsfull och hälsosam ekonomi vilket ökar deras närvaro och engagemang på jobbet. Med 10 % ökad produktivitet, 20 % minskad personalomsättning och 13 % minskad frånvaro som resultat är detta verkligen en win-win.

Cappy erbjuder en helhetslösning för flexibel lön, kontakta oss idag så pratar vi mer om hur Cappy och flexibel lön kan skapa värde för just din verksamhet.

Läs mer om fördelarna med flexibel lön

Vad har Sveriges mest attraktiva arbetsgivare gemensamt?

Att attrahera, engagera och behålla rätt medarbetare är avgörande för varje verksamhets framgång och konkurrenskraft. När Sveriges mest populära arbetsgivare utses sticker finansiellt välmående ut som en gemensam nämnare i erbjudandet till medarbetare.

Tio tips för högre medarbetarengagemang

Engagemang driver produktivitet, lönsamhet och välmående. När 79 % av svenska arbetare saknar engagemang finns det mycket att göra inom detta område. Här hittar du de senaste tipsen och trenderna för hur du som arbetsgivare kan öka dina medarbetares engagemang.