Vad har Sveriges mest attraktiva arbetsgivare gemensamt?

|

|

2

minuters läsning

Dela den här artikeln

|

2

minuters läsning

Att attrahera, engagera och behålla rätt medarbetare är avgörande för varje verksamhets framgång och konkurrenskraft. När Sveriges mest populära arbetsgivare utses sticker finansiellt välmående ut som en gemensam nämnare i erbjudandet till medarbetare.

Finansiell hälsa ett attraktivt erbjudande till medarbetarna

Att attrahera, engagera och behålla rätt medarbetare är avgörande för varje verksamhets framgång och konkurrenskraft. För att lyckas med det kan ett attraktivt erbjudande till medarbetarna tillsammans med ett starkt employer brand göra hela skillnaden.

I en undersökning från Randstad där man mäter attraktiviteten hos Sveriges 150 största arbetsgivare visar det sig att topplistan innehåller arbetsgivare från en rad olika branscher. De har alla lyckats med att bygga ett starkt employer brand som tilltalar dagens talanger. Vilket man naturligt förknippar med varumärken som IKEA, Spotify och Volvo.

Det som också sticker ut i rapporten men som inte får lika mycket uppmärksamhet är att 80% av arbetsgivare på topplistan har rankats högt inom finansiellt välmående.

Av de bolag som placerat sig i topp fem har fyra rankats högt inom kriteriet finansiellt välmående.

Randstad Employer Brand Research 2024

Det är egentligen inte så konstigt att finansiell hälsa så starkt förknippas med medarbetarerbjudandet hos framgångsrika företag. De vet att en majoritet av alla medarbetare är så stressade över sin ekonomi att det påverkar arbetet negativt och väljer därför att göra något åt detta. Genom att som arbetsgivare investera i kunskap, utbildningar, verktyg och valfrihet hjälper de sina medarbetare till en bättre ekonomi och det har de tillbaka mångdubbelt genom det medarbetarengagemang detta skapar.

Erbjud flexibel lön istället för mer lön

I samma rapport från Randstad framgår att otillräcklig kompensation för de stigande levnadskostnaderna fortfarande är den överlägset viktigaste anledningen (42 %) till att svenska arbetstagare slutar eller överväger att sluta hos sina arbetsgivare. 55 % av arbetsgivare har inte gett något som helst stöd till sina medarbetare för att hjälpa dem i denna situation.

Att höja lönerna motsvarande den ovanliga inflation vi sett den senaste tiden har naturligt inte varit möjligt för många arbetsgivare. Men det finns andra saker du som arbetsgivare kan göra för att hjälpa dina medarbetare ekonomiskt. Att ge medarbetare bättre information om sin lön, stöd att förstå sin ekonomi, och verktyg som ger tillgång till intjänad lön när de behöver den kan göra mycket stor skillnad.

Flexibel lön ger medarbetare precis detta, och det har en otrolig potential i att skapa en bättre privatekonomi för anställda till en mycket liten investering för arbetsgivaren. Framförallt i jämförelse med att genomföra en allmän lönehöjning som skulle kompensera för senaste årens rusande levnadskostnader.

En större flexibilitet i hur man får lön kan ha lika stor effekt på privatekonomin som att få mer lön då behovet av pengar mellan lönedagar är stort. I Sverige är det 25 % av anställda och hela 54 % av låginkomsttagare som helt eller delvis lever lön-till-lön enligt en rapport från Finansinspektionen.

Dessutom visar en undersökning av Swedbank att 60 % av unga anställda inte kan hantera en oförutsedd utgift på 5 000 kr. Detta är väldigt oroande siffror och många svenskar lever precis på gränsen av sin inkomst just för att de sitter fast i låsta löneperioder. 

Genom att erbjuda Cappy och flexibel lön får du anställda som är mer trygga i sin ekonomi och känner att du ställer upp för dem som arbetsgivare. Då blir det enklare att attrahera, rekryteramotivera och behålla medarbetare.

Kontakta oss så hjälper vi dig vidare med att se hur ökad finansiell hälsa kan skapa värde för din verksamhet!

Läs mer om fördelarna med flexibel lön

Tio tips för högre medarbetarengagemang

Engagemang driver produktivitet, lönsamhet och välmående. När 79 % av svenska arbetare saknar engagemang finns det mycket att göra inom detta område. Här hittar du de senaste tipsen och trenderna för hur du som arbetsgivare kan öka dina medarbetares engagemang.