Rekrytera enklare med flexibel lön som förmån till dina medarbetare

|

|

3

minuters läsning

Dela den här artikeln

|

3

minuters läsning

Svenskarna är på väg tillbaka till arbete efter pandemin. Rekordgenerationen ”baby boomers” är på väg att gå i pension. Vi har en enorm konkurrens om arbetskraft den närmaste tiden. För företag som vill rekrytera är det viktigt att erbjuda konkurrenskraftiga förmåner för att attrahera de bästa medarbetarna. Samtidigt är det viktigt att hålla i pengarna och stora dyra program är sällan realistiska alternativ i dagens ekonomiska klimat. Men det behöver inte vara dyrt att erbjuda attraktiva förmåner – flexibel lön är ett sådant exempel.

Förmåner för finansiell hälsa växer i popularitet

Många arbetsgivare har börjat erbjuda förmåner för att locka timanställda och säsongsarbetare. Vanliga exempel är träningskort, mer flexibla arbetsscheman och hjälp med pensionsplanering. Det är förmåner som syftar till att skapa en enklare och tryggare vardag samt hjälpa medarbetarna till bättre hälsa.

Ledande arbetsgivare sätter medarbetarna först och förstår alla delar av en bra medarbetarupplevelse. Det handlar dels om att få dem att känna sig uppskattade och motiverade, och dels att ta hand om deras välmående – fysiskt, psykiskt och även finansiellt. Olika ekonomiska förmåner har därför snabbt blivit populära hos både arbetsgivare och anställda. En studie publicerad i Business Wire visar att antal arbetsgivare som erbjuder någon form av program för medarbetarnas finansiella hälsa ökade med 415 % på två år redan innan pandemin. Ytterligare 14 % av arbetsgivare i studien sade att de planerade att införa det under kommande två år.

Antal arbetsgivare som erbjuder program för medarbetarnas finansiella hälsa ökade med 415 % på två år.

Prudential’s 10th survey of employee benefits

Ett nytt alternativ för att öka attraktionskraften

Men även om ekonomiska förmåner har vuxit stort i popularitet senaste åren har de i Sverige ofta varit begränsade till långsiktiga program för sparande och pension. Med flexibel lön, eller earned wage access (EWA) och on-demand pay (ODP) som det kallas internationellt, kommer nu en ny förmån för den svenska marknaden som har ett stort direkt värde för både medarbetare och arbetsgivare.

I dagens samhälle har inte dina medarbetare längre sina större utgifter en gång i månaden utan de kan i princip komma vilken dag som helst. Samtidigt lever 35 % av unga anställda och hela 54 % av låginkomsttagare i Sverige lön-till-lön och har ibland eller ofta slut på pengar innan nästa lön kommer enligt en rapport från Finansinspektionen. Att få bättre koll på sin lön och tillgång till sina intjänade pengar när man behöver dem är därför väldigt viktigt. Det gör det enklare att planera sin ekonomi och undvika dyra snabblån vilket minskar den negativa ekonomiska stressen. Samtidigt ökar arbetsmotivationen när man kan se en direkt koppling mellan prestation och belöning. Det i sin tur leder till ökad produktivitet och vilja att ta extra pass, samt minskad frånvaro och personalomsättning.

Direkta effekter på rekryteringsarbetet

Arbetsgivare har en tuff utmaning med att fylla behovet av kompetent arbetskraft, inte minst på grund av att:

  • Tidigare anställda har hittat andra arbeten under pandemin
  • Potentiella medarbetare dyker inte upp på bokade intervjuer
  • Medarbetare missar inplanerade arbetspass med kort varsel
  • Kostnaden för rekrytering har skjutit i höjden i den tuffare konkurrensen
  • Personalomsättningen ökar och anställda byter arbete oftare än tidigare

Om du erbjuder flexibel lön kommer du ha enklare att rekrytera. Studier visar att ansökningarna till lediga tjänster kan upp till fördubblas och tiden det tar att hitta rätt medarbetare minskas med över 50 % med ett erbjudande om flexibel lön i annonsen. Kostnaderna för rekrytering minskar självklart som en följd av detta. Det gör även behovet av att rekrytera eftersom flexibel lön gör att medarbetare arbetar fler timmar, fler pass och stannar kvar längre.

Ansökningarna till lediga tjänster kan fördubblas och tiden det tar att hitta rätt medarbetare halveras med ett erbjudande om flexibel lön i annonsen.

DAILYPAY ON-DEMAND PAY SURVEY

Att införa ett förmånsprogram kring finansiell hälsa är ett mycket kostnadseffektivt sätt att bli en mer attraktiv arbetsgivare med mer nöjda, produktiva och lojala medarbetare. Med flexibel lön från Cappy kan du erbjuda en ekonomisk förmån som gör skillnad för dina medarbetare. Det passar perfekt in i en långsiktig personalstrategi där god hälsa och hög motivation är grunden till nöjda medarbetare och låg personalomsättning.

Kontakta oss idag så pratar vi mer om hur vi kan hjälpa dig att rekrytera enklare. Övriga mervärden får du på köpet!

Läs mer om fördelarna med flexibel lön

Vad har Sveriges mest attraktiva arbetsgivare gemensamt?

Att attrahera, engagera och behålla rätt medarbetare är avgörande för varje verksamhets framgång och konkurrenskraft. När Sveriges mest populära arbetsgivare utses sticker finansiellt välmående ut som en gemensam nämnare i erbjudandet till medarbetare.

Tio tips för högre medarbetarengagemang

Engagemang driver produktivitet, lönsamhet och välmående. När 79 % av svenska arbetare saknar engagemang finns det mycket att göra inom detta område. Här hittar du de senaste tipsen och trenderna för hur du som arbetsgivare kan öka dina medarbetares engagemang.