Motivera timavlönade att arbeta fler timmar och pass med flexibel lön.

|

|

4

minuters läsning

Dela den här artikeln

|

4

minuters läsning

Det har länge varit en obalans och orättvisa i förmånspaket där timavlönade anställda inte haft samma erbjudanden som tillsvidareanställda med månadslön. Efter pandemins utbrott och arbetsmarknadens påbörjade återhämtning har det blivit alltmer tydligt att trenderna innehåller många drivkrafter för att skapa en mer flexibel arbetsstyrka – ofta baserat på timavlönade anställda. Då behöver arbetsgivare tänka om och erbjuda något nytt för att attrahera, motivera och behålla duktiga medarbetare på det som i vardagligt tal kallas timanställning.

Många unga och timavlönade lever under ekonomisk stress

I dagens ekonomiska klimat är det otroligt värdefullt för timavlönade medarbetare att få stöd från sina arbetsgivare genom ekonomiska förmåner som underlättar vardagen. Att få lön snabbare på ett säkert sätt är precis vad de behöver för att öka sin trygghet och i en studie med 3000 svarande säger sig hela 94 % av timanställda att tillgång till intjänad lön mellan lönedagar skulle underlätta deras ekonomiska situation.

Vikten av detta bekräftas i en rapport från Finansinspektionen som visar att 35 % av unga anställda och hela 54 % av låginkomsttagare i Sverige lever lön-till-lön och har ibland eller ofta slut på pengar innan nästa lön kommer. En annan studie genomförd av Swedbank visar att 60 % av unga anställda i Sverige inte klarar en oförutsedd utgift på 5 000 kr. Med ett litet ekonomiskt svängrum mellan lönedagar kan kostsamma lån och krediter för att lösa oväntade utgifter vara inkörsporten till en negativ spiral av finansiell stress. En stress som utan tvekan kommer att påverka närvaro, produktivitet och lojalitet på arbetet.

35 % av unga anställda och 54 % av låginkomsttagare i Sverige lever lön-till-lön och har ibland eller ofta slut på pengar innan nästa lön kommer.

Finansinspektionens rapport om hushållens ekonomi 2020

Genom att erbjuda flexibel lön kan du som arbetsgivare hjälpa dina medarbetare med sin ekonomi på kort sikt och samtidigt ge dem bättre förutsättningar för en sund ekonomisk hälsa på lång sikt. Medarbetare som är mindre stressade och oroliga är mer produktiva och engagerade på arbetet, och kanske allra viktigast är att de är mindre benägna att leta efter och söka nytt arbete på annan plats.

Flexibel lön är den senaste trenden inom lön och förmåner

Med alla goda effekter som uppkommer är det inte så konstigt att flexibel lön, eller earned wage access (EWA) och on-demand pay (ODP) som det kallas internationellt, snabbt växer i popularitet hos både arbetsgivare och anställda runt om i världen.

Flexibel lön ger kontroll över lönen och kortare tid mellan arbete och belöning vilket ökar tryggheten och motivationen till arbetet.

I dagens samhälle kommer inte de stora utgifterna längre en gång i månaden, de kommer när som helst, vilken dag som helst, oavsett när lönedagen inträffar. Flexibel lön är en ekonomisk förmån som du som arbetsgivare kan erbjuda dina anställda och som i grunden ger anställda tillgång till en del av sina intjänade pengar i takt med att de arbetar. När anställda kan se hur mycket de arbetat och tjänat in, samt vet att de kan ta ut en del av sina intjänade pengar vid behov, ökar deras ekonomiska trygghet. Med kortare tid mellan arbete och belöning ökar också motivationen till arbetet.

När dina medarbetare mår bra så syns det på sista raden

Timavlönade anställda arbetar ofta för en lön som betalas ut upp till två månader senare. Med små marginaler och med osäkra varierande inkomster kan flexibel lön göra stor skillnad i vardagen för dina anställda. Att löpande få koll på hur mycket man tjänat in och en möjlighet att ta ut en del av den intjänade lönen vid behov minskar oro och stress, och gör dem mer fokuserade och motiverade på arbetet.

Enligt en ny rapport från Finansinspektionen ökar konsumtionslånen bland svenska hushåll, speciellt för yngre svenskar och för mindre belopp där ökningen är hela 25 % senaste året. Det här kan direkt motverkas med flexibel lön då de flesta redan tjänat in de belopp som dessa konsumtionslån avser. Genom att hjälpa dina medarbetare att undvika dyra lån och krediter samt andra former av övertrasserings- och förseningsavgifter kan du skydda dina medarbetare från att hamna i skuldfällor när oväntade eller spontana utgifter dyker upp i vardagen, och i stället vara ett stöd på vägen mot ekonomisk trygghet.

Upp till 13 arbetstimmar i månaden går åt till att oroa sig och hantera sin privata ekonomiska situation enligt en studie av Mercer. Detta är såklart dåligt både för dina medarbetare och din verksamhet, och drar ner produktivitet och moral.

Mercator rapporterar i en ny undersökning att effekterna av att införa flexibel lön är stora oavsett bransch, och bland annat kan man minska frånvaron och öka antalet arbetade timmar med över 20 %.

Cappy erbjuder flexibel lön anpassat för den svenska marknaden

Så här fungerar dock inte lön vanligtvis i Sverige eftersom det är besvärligt och dyrt att köra lön ofta och ge medarbetarna löpande koll på hur mycket de arbetat och tjänat in. Cappy är här för att förändra det och låta dig som arbetsgivare betala ut lön utan väntan och utan krångel, som det borde vara. Vi tillhandahåller ett komplett system helt anpassat till den svenska marknaden, svenska lagar och löneprocesser. Det finns inga uppstarts- eller engångskostnader och efter implementationen fungerar tjänsten sömlöst för dina medarbetare då tjänsten samverkar med dina system för personal, tid och lön.

Cappy samarbetar med dig som arbetsgivare så att information om arbetad tid och intjänad lön samt möjligheten att ta ut intjänade pengar till sitt bankkonto samlas i en användarvänlig mobilapp för medarbetarna. Informationen uppdateras så ofta som möjligt, vanligtvis varje dag, och uttagen sker med Swish så att pengarna finns på kontot inom bara några sekunder. Säkerheten garanteras bland annat genom användande av BankID. Eventuella uttag justeras automatiskt på den ordinarie lönedagen innan lönen betalas ut.

Medarbetare som letar efter nytt jobb kan till och med tänka sig att byta arbetsgivare och acceptera en lägre lön när flexibel lön ingår i förmånspaketet.

Oavsett vilken verksamhet och vilka utmaningar du har så blir implementation av flexibel lön snabbt en lönsam affär. Kontakta oss idag så pratar vi mer om hur flexibel lön kan skapa värde för dina medarbetare och din verksamhet.

Läs mer om fördelarna med flexibel lön

Vad har Sveriges mest attraktiva arbetsgivare gemensamt?

Att attrahera, engagera och behålla rätt medarbetare är avgörande för varje verksamhets framgång och konkurrenskraft. När Sveriges mest populära arbetsgivare utses sticker finansiellt välmående ut som en gemensam nämnare i erbjudandet till medarbetare.

Tio tips för högre medarbetarengagemang

Engagemang driver produktivitet, lönsamhet och välmående. När 79 % av svenska arbetare saknar engagemang finns det mycket att göra inom detta område. Här hittar du de senaste tipsen och trenderna för hur du som arbetsgivare kan öka dina medarbetares engagemang.