Arbetsgivare mer attraktiva med utbildning i privatekonomi för unga arbetare

|

|

3

minuters läsning

Dela den här artikeln

|

3

minuters läsning

Över 90 % av unga vill få mer utbildning i privatekonomi. Många saknar kunskaper för att skaffa sig en trygg ekonomi och få kontroll över sin situation. Här har arbetsgivare en möjlighet att erbjuda det så många söker och bli mer attraktiva i kampen om unga talanger.

Skyhögt intresse för utbildning inom privatekonomi hos unga

I en rapport från Swedbank från 2021 säger över 90 % av unga svenskar tycker att det är viktigt att få lära sig mer om pengar, ekonomi och sparande. Samtidigt visar en studie från Yougov och Anyfin från 2023 att det bara är 9 % av svenskarna som har fått kunskaper om privatekonomi från skolan. Här finns ett jättestort gap och en lika stor möjlighet för arbetsgivare.

Genom att erbjuda sina anställda möjligheter till utbildning inom privatekonomi får arbetsgivare ett nytt sätt att bli attraktiva och relevanta för den nya generationens arbetskraft.

Många unga lever lön-till-lön

Vi har alla olika utmaningar i livet, och trots att Sverige överlag har en god levnadsstandard så är det många svenskar som kämpar för att få ihop det varje månad. Enligt en analys av Finansinspektionen lever 35 % av unga anställda och hela 54 % av låginkomsttagare i Sverige lön-till-lön och har ibland eller ofta slut på pengar innan nästa lön kommer. En studie genomförd av Swedbank visar dessutom att 60 % av unga anställda i Sverige inte klarar en oförutsedd utgift på 5 000 kr.

34 % av unga anställda i Sverige lever lön-till-lön och har ibland eller ofta slut på pengar innan nästa lön kommer.

FINANSINSPEKTIONENS RAPPORT OM HUSHÅLLENS EKONOMI 2020

Kunskap och kontroll över privatekonomin spelar stor roll för den finansiella hälsan

När man har koll på sin privatekonomi och kunskaper för att kunna påverka den, kan man också ta kontroll över sin situation och öka både sin trygghet och sin frihet. Finansiell hälsa är ett mått på både förmåga och kunskap gällande vardagsekonomi, sparande, lån och ekonomisk trygghet. En studie från Swedbank från 2023 visar att 24 % av svenskarna har en ansträngd eller till och med sårbar finansiell hälsa.

Med bristande kunskaper i privatekonomi är det lätt att ta till lån eller krediter som försätter människor i personlig skuld och långa perioder med dyra räntekostnader och avbetalningar. En studie från Finansinspektionen från 2021 bekräftar denna utveckling när 80 % av alla konsumtionslån visas vara under 5 000 kr samtidigt som SMS-lån hade ökat med 25 % från föregående år.

En stor möjlighet för arbetsgivare

Här kan arbetsgivare göra skillnad och skapa värde. Genom att erbjuda verktyg och förmåner som ger anställda utbildning i privatekonomi och en bättre ekonomisk hälsa kommer engagemang och produktivitet öka i verksamheten.

Förmånen inom ekonomisk hälsa är attraktiva och viktiga i kampen om eftertraktad kompetens på en arbetsmarknad där det ofta är svårt att sticka ut ur mängden och locka till sig unga talanger.

Att erbjuda olika typer av förmåner och verktyg för att öka medarbetares ekonomiska trygghet betalar snabbt igen sig. Det blir enklare att rekrytera, engagera och motivera medarbetarna att jobba mer och ställa upp på extrapass när det behövs. Det är också en långsiktigt god affär då både frånvaro och personalomsättning minskar när anställda får tillgång till verktyg för en bättre finansiell hälsa.

Ekonomisk utbildning som en del av en plattform för finansiell hälsa

Cappy erbjuder en svit av produkter som ger medarbetare stöd och hjälp att öka sina kunskaper i privatekonomi och förbättra sin ekonomiska hälsa på flera olika sätt, bland annat genom:

  • Löpande koll på planerade och genomförda arbetspass och hur mycket man tjänat
  • Preliminär beräkning av hur mycket lön man kommer att tjäna och när den kommer att betalas ut
  • Möjlighet att få flexibel tillgång till en del av sin intjänade lön mellan lönedagar om man vill och behöver
  • Utbildningar inom lön, skatt och privatekonomi med tips och rekommendationer
  • Stöd för att planera och budgetera, med beräkning av hur mycket man behöver arbeta för att klara sina utgifter

Genom att erbjuda Cappy och flexibel lön får du anställda som är mer trygga i sin ekonomi och känner att du ställer upp för dem som arbetsgivare. Då blir det enklare att attrahera, rekrytera, motivera och behålla medarbetare.

Kontakta oss så hjälper vi dig vidare med att se hur ökad finansiell hälsa kan skapa värde för din verksamhet!

Läs mer om fördelarna med flexibel lön

Tio tips för högre medarbetarengagemang

Engagemang driver produktivitet, lönsamhet och välmående. När 79 % av svenska arbetare saknar engagemang finns det mycket att göra inom detta område. Här hittar du de senaste tipsen och trenderna för hur du som arbetsgivare kan öka dina medarbetares engagemang.

Inga hinder för en bättre löneupplevelse med flexibel lön.

Allt fler arbetsgivare har implementerat och sett goda effekter av flexibel lön, men ändå är många fortfarande avvaktande. Ofta på grund av förutfattade meningar om att det skulle vara dyrt, mycket administration, eller riskfyllt. Flexibel lön är mycket enklare att implementera än många tror!